obiective-turistice-hunedoara

10 Obiective Turistice spectaculoase din județul Hunedoara

Astăzi ne-am gândit să le facem o bucurie celor care n-au ajuns până acum în județul Hunedoara sau celor care au ajuns și li s-a făcut dor să petreacă o nouă vacanță pe acele plaiuri pitorești și pline de farmec. N-am creat un ghid de călătorie propriu-zis, însă am facut o listă cu 10 obiective turistice despre care considerăm că v-ar face vacanța mai frumoasă, pe care le puteți vizita în funcție de timpul și itinerariile pe care le veți stabili.

parcul-national-retezat-holidaywithviews.ro_

I Giardini di Zoe – Grădinile Bonpotoc

Este un loc de-a dreptul fascinant. Inițial, am avut impresia că este vorba de una dintre faimoasele grădini italiene din Roma, Florența sau Verona, însă cu o privire mai atentă, ne-am bucurăm să vedem că este un “colț de Italia”, chiar pe teritoriul tării noastre.

I Giardini di Zoe – Grădinile Bonpotoc se află în localitatea Bonpotoc din județul Hunedoara, la 16,2 km de Deva și 69,5 km de Alba-Iulia și este proprietatea unui cetățean italian îndrăgostit de grădinărit. Acesta, după mai bine de un deceniu de amenajări, a reuşit să aducă o parte din Italia în sătucul hunedorean.

Dacă vrei să vizitezi acest loc este bine de știut că are și un program de vizită, luni-vineri (09:00-18:00, ultima intrare la ora 17:00) și sâmbăta-duminică (09:00-20:00, ultima intrare la ora 19:00), iar taxa de intrare este de 10 lei/persoană.

“Cine ajunge aici este fermecat de la prima privire. Este un loc unde poţi savura o plimbare, chiar şi desculţ, unde te poţi opri pentru o discuţie elegantă sau poţi rămâne la o cafea sau limonadă cu propriul suflet”.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

giordani-di-zoe-hwv-1
giordani-di-zoe-hwv-3

Izvorul termal a fost folosit încă de pe vremea dacilor, însă după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman, i-au modificat structura, mărindu-i bazinul şi apoi au construit o reţea de captare a apei din tuburi de teracotă.

Complexul Germisara era vestit în Imperiul Roman pentru vindecările miraculoase ale celor care veneau aici.

În prezent, Băile Termale Romane arată la exterior arată ca o groapă, cu o circumferinţă de aproximativ 90-95 metri, iar la interiror, după coborârea treptelor săpate în pereţii de travertin, te vei putea uimi și bucura în același timp de ingeniozitatea romanilor.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

baile-termale-germisara-hwv-1
baile-termale-germisara-hwv-2

Parcul Național Retezat este primul parc național din România, încă din anul 1935 și are peste 38 000 hectare. Aproape 50% din suprafața parcului este formată din păduri, iar dintre acestea aproape jumătate sunt păduri virgine și cvasivirgine. Cel mai înalt vârf montan din parc este Peleaga, cu 2509 metri.

Parcul este situat în vestul Carpaţilor Meridionali, pe raza judeţului Hunedoara și mai este supranumit și “Tărâmul cu Ochi Albaştri”, acest nume datorându-se multitudinii de lacuri glaciare, peste 80 la număr.

Cele mai spectaculoase dintre lacuri sunt: Bucura (cel mai mare lac glaciar din România), Zănoaga (cel mai adânc lac glaciar din România), Ana, Lia, Tăul Negru, Tăul Porții (cea mai mare altitudine a unui lac glaciar din România), Gemenele sau Știrbu.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

parcul-national-retezat-hwv-2
parcul-national-retezat-hwv-4

Fie că îl numim Castelul Corvinulor sau Castelul Huniazilor, este considerat “legenda vie a Transilvaniei”, fiind cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei și castelul unde ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, inspirație pentru celebrul personaj, Dracula.

Sunt foarte multe lucruri pe care ar trebui să le știți despre acest frumos castel, însă preferăm să nu o facem pentru că ar fi o mai mare bucurie să le aflați în timpul unei vizite, în prezența unor ghizi cu mult mai iscusiți.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

castelul-corvinilor-hwv-2
castelul-corvinilor-hwv-3
castelul-corvinilor-hwv-4
castelul-corvinilor-hwv-1

Sarmizegetusa Regia se află în comuna Orăştioara de Sus, județul Hunedoara, face parte din complexul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei și este cea mai mare aşezare cunoscută pentru spaţiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de aproximativ 4,5 km.

Cândva, aici a fost capitala regatului dac înfiinţat de Burebista și a reprezentat principalul centru politic, religios, economic şi militar al lumii dacice.

Fortificaţia pe care vizitatorii o pot vedea astăzi pe teren datează din perioada războaielor daco-romane de la începutul secolului al II-lea, iar zidurile sale, realizate mai ales din blocuri de calcar, închid o suprafaţă de aproximativ 30 000 m2.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

sarmisegetusa regia-hwv-4
sarmisegetusa regia-hwv-2
sarmisegetuza regia-hwv-1
sarmisegetuza regia-hwv-6

Mănăstirea Prislop reprezintă, de aproape șapte secole, unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric.

Având în vedere faptul că mulți asociază Mănăstirea Prislop cu părintele Arsenie Boca, vrem să vă spunem pe scurt și de ce acest lucru.

Așadar, potrivit wikipedia.org, în 1948 starețul mănăstirii devine părintele Arsenie Boca, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, până în 1959, când comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forțat la București. S-a refăcut ca lăcaș mănăstiresc după anul 1975, cu o comunitate de călugărițe.

Torturat și „vânat” de către securitate până la sfârșitul vieții, Părintele Arsenie Boca este considerat a fi al treilea ctitor al actualei mănăstiri deoarece, în toți cei 41 de ani petrecuți aici, a pictat fresce și icoane deosebit de valoroase astăzi, a reorganizat viața de obște și a redat mănăstirii strălucirea și frumusețea de care se bucură astăzi mii de credincioși veniți chiar și de peste hotare.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

manastirea-prislop-hwv-1

O mulțime de povești circulă despre biserica din Densuș, iar cea mai renumită spune că ar fi cea mai veche biserică din piatră din România, cu slujire neîntreruptă de aproape 2000 de ani.

Dacă veți vizita această biserică, veți vedea că sfinții pictați pe pereți au ochii scoși cu tot cu tencuială. Poveștile sătenilor spun că ochii sfinților ar fi fost împunși de cotropitorii musulmani (turci) ajunși în zonă, ca răzbunare pe creștinii pe care doreau să-i cucerească și să-i subjuge.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

biserica-din-densus-hwv-1
biserica-din-densus-hwv-3

Chiar dacă nu se vorbește atât de mult despre acest loc și poate la un moment dat poate chiar ați trecut pe lângă el într-una dintre călătoriile voastre, am vrea să știți că este unul dintre cele mai importante și cele mai spectaculoase obiective turistice din zonă.

Acesta este situat la aproximativ 1 kilometru de şosea şi din fericire, a fost amenajată, așa că poate fi străbătută fără să fie necesar echipament special pentru coborârea în subteran.

Drumul coboară dinspre Haţeg spre Petroşani, trece pe lângă dealul care poartă în spinare ruinele cetăţii dacice de la Băniţa, ca să ajungă în zona pârâului Jupânesei.

Potrivit cercetătorilor, în trecut, Peştera Bolii a oferit adăpost inclusiv pentru mărfurile aduse de negustorii porniţi de la Marea Egee şi Siria şi desfăcute apoi la Appullum şi Potaissa, unde erau cantonate legiunile a XIII-a Gemina şi legiunea a V-a Macedonica.

Numele acestui loc provine de la Voievodul Bolia, care a primit această peșteră ca donație din partea regelui Sigismund.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

pestera-bolii-holiday-with-views-1
pestera-bolii-holiday-with-views-4

Cetatea Devei este una dintre cele mai importante fortificaţii de Evul Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din judetul Hunedoara. Cetatea a fost construită în secolul XIII pe cel mai înalt deal care împrejmuiește orașul Deva.

În zilele noastre, în acest loc se mai află doar ruina cetății care a fost distrusă în anul 1849, în urma unei explozii în magazia cu muniție.

În ultimii ani monumentul istoric a intrat într-un proces de restaurare însă a rămas deschis publicului. De aici se poate admira o panoramă superbă asupra orașului și împrejurimilor.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

cetatea-deva-hwv-1
cetatea-deva-hwv-3

Cetatea Mălăiești a fost ridicată de cnejii din Sălașu de Sus la sfârșitul secolului al XIV-lea și a reprezentat o fortificație de apărare împotriva familiilor rivale din zonă și putea ține piept unor atacuri mai ușoare.

A fost construită de către familia Sărăcin, nobili care stăpâneau domeniile din zona Sălașului de Sus.

În zilele noastre, amplasamentul colinar al cetății face dintre aceasta să pară un protector al întregii comunități, iar telescopul instalat recent în turnul cetății transformă vechea așezare într-un veritabil observator astronomic.

Vezi AICI unde se află obiectivul turistic.

cetatea-malaiesti-4

Foto: gohunedoara.com (Lacul Bucura), igiardinidizoe.ro (I Giardini di Zoe), editiadedimineata.ro (Băile Romane Germisara), Facebook (Castelul Corvinilor), Facebook (Administratia Sarmizegetusa Regia), mapio.net (Peștera Bolii/Cetatea Mălăiești), itinari.ro (Mănăstirea Prislop), planiada.ro și gohunedoara.com (Biserica de Piatră Densuș), gohunedoara.com (Cetatea Deva)

Adaugă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *